O nas:
Kontakt bezpośredni malgorzata@kompostella.pl
tel.+48604754411
Od kilku lat prowadzimy niewielkie gospodarstwo z naturalną uprawą warzyw i owoców w Baryczy koło Łopuszna (Świętokrzyskie).
Sprzedajemy własne octy domowe i inne przetwory.
Prowadzimy warsztaty kuchenne i ogrodnicze najczęściej w formie on-line.
Lokalnie prowadzimy usługi ogrodnicze.
Małgorzata
Pochodzi z Krakowa, a od kilku lat jej miejsce na ziemi, to Kompostella, półhektarowe gospodarstwo w województwie świętokrzyskim, które tworzy wspólnie z partnerem Maćkiem. Projektuje stopniowo produktywny ogród leśny. Selekcjonuje najlepsze lokalne warzywa i owoce w celu wyczarowania jak najlepszej zdrowej żywności we własnej kuchni. Nadmiarem dzieli się sprzedając autorskie przetwory i przyprawy lokalnie i przez sklep internetowy. A wiedzą dzieli się opowiadając o życiu i uprawie ziemi zgodnie z zasadami permakultury na stronie FB Kompostella i na blogu ekoKompostella.
Fascynuje ją powstawanie żywności od momentu tworzenia wartościowej gleby, poprzez naturalną uprawę, aż do zachowywania smaków i wartości odżywczych w słojach i butlach. Bo wszystko to można osiągać lokalnie, dla zdrowia społeczności i bezpieczeństwa żywnościowego nas wszystkich.
Małgorzata: "Z koncepcją permakultury zapoznałam się dzięki warsztatom i wykładom Bena Lazara www.permakultura.edu.pl. Ukończyłam dwuletni kurs certyfikacyjny projektowania permakulturowego organizowany przez Permaculture Women's Guild www.permaculturewomen.com.
Moi ulubieni mentorzy w zakresie domowej fermentacji i tworzenia octów domowych: Octy Lileusza, Sandor Ellix Katz, Pascal Baudar"
Maciek
Z wykształcenia i doświadczenia ogrodnik, prowadzi firmę usług ogrodniczych Bramley w Łopusznie i okolicach. Z łatwością i rozmachem planuje, przycina, ściółkuje, sadzi, buduje. Bogate doświadczenie zdobył dzięki wieloletniej pracy w sadach w Irlandii i na bazie własnej uprawy ogrodowej i tunelowej. I teraz oferuje usługi ogrodnicze także dla innych.
Oferuje wszechstronne usługi ogrodnicze ze specjalizacją sadzeniu drzew i krzewów ozdobnych i owocowych, w regularnej pielęgnacji ogrodów i sadów.
Małgorzata, po wieloletniej fascynacji permakulturą z perspektywy miejskiego ogrodnictwa, współrealizuje w praktyce wizję gospodarstwa rozwijanego w oparciu o zasady permakultury wśród świętokrzyskich lasów. Ta wizja nabiera głębszego sensu i większej wartości użytkowej dzięki wiedzy i umiejętnościom ogrodniczym Maćka.
Magia miejsca
Czasami najważniejsze decyzje w życiu tak po prostu przypływają. Tak było z decyzją zasiedlenia gospodarstwa w naszych rodzinnych stronach pod Kielcami. W domu za wsią.
Na zdjęciach dom nie robił dużego wrażenia, dom jak dom. Ale przechodząc przez bramę miało się uczucie wejścia do zaczarowanego ogrodu: park z drzewek ozdobnych, dom, taras, skalniak, rabatki, potem garaż, miejsce na duże ognisko wśród brzóz, sad otoczony żywopłotem i najprawdziwszy las sosnowy kończący się bagienkiem nawiedzanym przez bobry i sarny.
Mijają lata, a wciąż zachwyca nas bogactwo przyrody i różnorodność tego miejsca.
Permakultura
Małgorzata: na definicję permakultury trafiłam w sumie przypadkiem przeszukując Internet pod kątem upraw nie wymagających częstego podlewania, plewienia i podrasowywania chemią (marzenie miastowego o rajskim ogrodzie). Permakultura to było to czego szukałam, i o wiele więcej: piękny pomysł na życie, który można dzielić z rodziną i przyjaciółmi, z miejscowymi zwierzętami, a nawet robalami podgryzającymi miejscową glebę.
Bill Mollison, twórca koncepcji pisze:
„Permakultura jest świadomym planowaniem i utrzymywaniem wydajnych ekosystemów rolniczych, które charakteryzują się różnorodnością, stabilnością, oraz zdolnością do naturalnej regeneracji. Stanowi ona harmonijną integrację krajobrazu z działalnością człowieka w celu zapewnienia pożywienia, energii, schronienia, oraz innych jego potrzeb materialnych i kulturalnych w samowystarczalny sposób (nie wymagający zewnętrznej infrastruktury)”
Trzy filary permakultury to:
– troska o ziemię (care for the earth)
– troska o ludzi (care for people)
– sprawiedliwa wymiana (fair sharing)
Uznaliśmy, że Kompostella jest świetnym miejscem do testowania tej koncepcji w praktyce: za małe na profesjonalny kombinat rolniczy, za duże żeby ograniczać się do kwiatów i trawniczka. No i ta różnorodność. Żal nie spróbować …
Certyfikat ukończenia kursu projektowania permakulturowego PDC:
Kompostella
O nas:
Domowa produkcja przetworów z własnego ogrodu
Rolniczy Handel Detaliczny
Usługi ogrodnicze świadczone lokalnie
Punkty detaliczne i sklep online
Sprawdź co u nas słychać:
Obsługa klienta:
Kompostella Małgorzata Witczak
Godziny otwarcia: pn-pt 10:00 – 16:00
E-mail: malgorzata@kompostella.pl
Telefon: +48 604754411
Formularz kontaktowy
Blog ekoKompostella