Ocet z jabłek i z ziela żywokostu powstał jako naturalny probiotyk przeznaczony do odbudowy mikrobiomu, i jednocześnie do łagodzenia i regeneracji stanów zapalnych - stworzyłam go do stosowania zewnętrznego, można go też stosować do płukania gardła. Przede wszystkim warto go jednak dodawać do kąpieli, do moczenia stóp, do nasiadówek. Można nim smarować bolesne miejsca wymagające regeneracji i stosować jako okłądy. Jako jeden z niewielu naszych octów sprzedawany jest w dużych butelkach ze względu na większą łatwość w stosowaniu.
Żywokost to wyjątkowa roślina znana i szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie ludowej. Z korzenia żywokostu robione są maści, nalewki, napary. Działają na stany zapalne, przyspieszają leczenie kości, stawów i skóry. Natomiast nasz ocet nie jest wyrobem medycznym. Został stworzony z jabłek, z dodatkiem kwiatów i liści żywokostu, działa łagodniej niż korzeń, ale jest też bezpieczniejszy w stosowaniu.
Ponieważ istnieją kontrowersje związane z wewnętrznym stosowaniem żywokostu, nie tworzę octu żywokostowego do zastosowań wewnętrznych. Jednak główny polski autorytet w dziedzinie zielarstwa, dr. Różański nie wyklucza wewnętrznego stosowania żywokostu. Przed użyciem żywokostu należy się zawsze skonsultować z lekarzem lub naturoterapeutą.
Termin przydatności do spożycia octu: 2 lata od daty na opakowaniu. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. Po otwarciu zużyć w ciągu 30 dni.
Żywe octy domowe tworzone przez nas ręcznie z lokalnych owoców, warzyw lub ziół - głównie z produktów naszego gospodarstwa.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.